Hvala na prijavi.

Hvala Vam na prijavi. Naš tim će Vas kontaktirati u što kraćem roku! U međuvremenu, možete pogledati i određene dodatne informacije i često postavljena pitanja o programu.

1. Šta je program Work & Travel USA?

Work & Travel USA je program kulturološke razmene (da, kaže se kulturološke 😉) koji studentima pruža mogućnost da tokom ljeta žive i rade u Americi. Radni dio programa traje do 4 mjeseca, a dodatnih mjesec dana predviđeno je za putovanja po SAD. Work & Travel je odlična prilika studentima da upoznaju drugačiji način života i novu kulturu, usavrše engleski jezik i steknu nezaboravno iskustvo.

2. Koju vrstu vize dobijaju studenti koji učestvuju na programu?

Studenti koji učestvuju na W&T programu dobijaju J­1 vizu (Exchange Visitor visa). Ovaj tip vize omogućava studentima najviše 4 mjeseca rada + mjesec dana turističkog boravka u SAD.

3. Kada se vrši aplikacija za vizu?

Američka ambasada vrši viziranje studenata u aprilu, maju i junu. Studenti najčešće apliciraju za viziranje mjesec dana prije samog intervjua.

4. Šta je Formular DS­2019?

DS­2019 je dokument koji studentima izdaje SAD vlada, a na osnovu kog se odobrava J­1 viza za W&T program. Bez ovog dokumenta studenti ne mogu da borave u SAD, ne mogu da ostvare pravo na socijani broj (neophodan za rad u Americi) niti da nakon programa podnesu zahtjev za povraćaj poreza.

5. Šta je SEVIS?

SEVIS je informcioni sistem američke vlade. U tom sistemu nalaze se informacije o svim učesnicima W&T programa koji se nalaze u SAD tokom ljeta. Svaki učesnik programa je u obavezi da se registruje na SEVIS najkasnije 5 dana nakon ulaska u SAD. U slučaju neispunjavanja obaveza, učesniku programa se ukida viza i mora da napusti zemlju u najkraćem roku.

6. Šta je Dokument I­94?

Dokument I­94 služi za registraciju boravka u SAD i sadrži tačne datume kada je student ušao i izašao iz Amerike. Prilikom ulaska u SAD, imigracione vlasti unose podatke svakog učesnika programa u njihovu elektronsku bazu. Studenti imaju pristup toj bazi, i treba da odštampaju svoj I­94 dokment. Bez ovog dokumenta studenti ne mogu da apliciraju za socijalni broj.

7. Šta je Social Security Number ­ SSN?

SSN je jedinstveni broj koji se dodjeljuje svim učesnicima programa, a bez kog je nemoguće legalno raditi u SAD. Za SSN se aplicira samo jednom, i dobijeni broj važi za svaki radni boravak u SAD. Studenti apliciraju za SSN u najbližoj nadležnoj kancelariji u SAD.

8. Ko je Sponzor?

Sponzor je agencija licencirana od strane SAD vlade, koja studentima izdaje najbitniji dokument za viziranje, DS­2019. Svaki poslodavac sa kojim agencija sarađuje mora biti odobren od strane Sponzora. I najbitnije, Sponzor je na raspolaganju studentima za moguće probleme tokom boravka u SAD. Monthly check­in je obavezan sa svakim Sponzorom.

9. Šta je monthly check­in sa Sponzorom?

Monthly check­in podrazumijeva kontakt sa Sponzorom na mjesečnom nivou, i razlikuje se u zavisnosti od sponzora. Neki Sponzori traže samo kratak e­mail kao potvrdu da nema nikakvih problema vezano za program. Pošto je Work & Travel osmišljen kao program kulturološke razmene, neki sponzori zahtijevaju dokaz o kulturološkoj aktivnosti svakog meseca. Tu spadaju posjete gradova, muzeja, koncerata, bioskopa, učestvovanje u različitim društvenim aktivnostima, druženje sa američkim državljanima itd. Ako učesnik programa ne ispoštuje ovu obavezu, Sponzor ima pravo ukidanja vize.

10. Da li studenti mogu da napuste posao koji im je obezbijedio Sponzor?

Ne! U slučaju napuštanja posla dodjeljenog posredstvom Sponzora, studentu se ukida viza a samim tim i mogućnost daljeg učestvovanja na programu, i student mora u datom roku (najčešće 10 dana) da napusti SAD.

11. Da li studenti mogu da rade više od jednog posla?

Da. Učesnicima W&T programa je putem J­1 vize omogućeno da rade više poslova tokom boravka u SAD. Svaki dodatni posao mora biti prijavljen i odobren od strane Sponzora.

12. Da li studenti mogu da rade i 5. mesec boravka u SAD?

Ne. J­1 viza koju učesnici programa dobijaju važi kao radna viza samo 4 mjeseca, a 5. mjesec važi kao turistička, jer je taj period predviđen za putovanja po SAD.

13. Da li je studentima obezbijeđen smeštaj?

Da. U rijetkim slučajevima kada poslodavac ne obezbjeđuje smeštaj, agencija asistira studentima pri pronalaženju istog. Cijena smještaja varira u zavisnosti od lokacije, i kreće se od 120 do­ 125 USD na nedjeljnom nivou. Neki stanodavci inzistiraju na depozitu.

14. Da li studenti u toku 5. mjeseca mogu da putuju van SAD?

Ne. J­1 viza koju studenti dobijaju važi kao jednokratna viza, što znači da jednom kada student napusti SAD ona prestaje da važi i student ne može više da se vrati u SAD pomoću nje.

15. Koliko studenti zarade na W&T USA programu?

Zarada na programu zavisi od mnoštva okolnosti – da li student radi jedan ili više poslova, koliko novca troši na svakodnevni život, nepredviđenih troškova itd. Na svijetskom nivou, bruto zarada sa jednim poslom kreće se između 6.000 i 8.000 USD. Dosadašnje iskustvo govori da studenti zarade dovoljno da pokriju troškove života tokom boravka u SAD, vrate uložen novac, proputuju po SAD a ostatak ostave za kupovinu ili vrate kući.

16. Da li studenti mogu da se prijave na program sa prijateljima?

Da. Ako studenti žele da idu zajedno na program, bitno da je prilikom prijave naglase da hoće da lete istog datuma, budu u istom smeštaju, itd.

17. Koliko puta studenti mogu da učestvuju na W&T programu?

Studenti mogu da učestvuju na programu sve dok ispunjavaju uslove tj. upišu tekuću školsku godinu i redovno polažu ispite.

18. U kom periodu se može učestvovati na W&T USA programu?

Period trajanja programa zavisi od zemlje iz koje student dolazi. Po zemljama iz regiona, termini su sledeći:
Srbija: 21.05. -­ 01.10.
BiH: 01.06. -­ 01.10.
Hrvatska: 01.06. -­ 01.10.
Crna Gora: 15.05. -­ 01.10.
Studenti mogu da biraju datum odlaska.

19. Da li brucoši mogu da učestvuju na programu?

Da, brucoši mogu da se prijave na program, ali uslov je očišćen prvi semestar prije viziranja.

20. Do kada traje prijavljivanje na program?

Prijavljivanje na program je moguće dok ima radnih ponuda. Praksa je do sada pokazala da prijave traju do marta.

21. Kako funkcioniše Self Program?

Studenti koji učestvuju na Self programu sami pronalaze posao i smeštaj. Agencija je posrednik u pronalaženju Sponzora.

Ako niste pronašli sve odgovore na vaša pitanja, slobodno nam se javite mailom na emma@experience.edu.rs ili nam se javite online obrasca