Često postavljena pitanja

Ovde možete naći neka od najčešće postavljenih pitanja. Ukoliko ne pronađete ono što vas interesuje, slobodno nas kontaktirajte.

1. Što je Work&Travel program?

Work&Travel je program kulturne razmjene koji studentima omogućuje da tijekom ljeta žive i rade u SAD-u. Radni dio programa traje 3 mjeseca, a dodatni mjesec predviđen je za putovanja diljem Amerike. Work&Travel je odlična prilika za studente koji žele upoznati drugačiji način života, novu kulturu, usavršiti engleski jezik i steći nezaboravno iskustvo.

2. Koju vrste vizu studenti dobiju za sudjelovanje na programu?

Studenti koji sudjeluju na programu apliciraju za J1 vizu (Exchange Visitor visa). J1 viza studentima daje mogućnost 3 mjeseca rada + 1 mjesec za turistički boravak u SAD-u.

3. Kada se aplicira za vizu?

Američka ambasada intervjue za vizu provodi tijekom travnja, svibnja i lipnja. Naš savjet je da se za viziranje aplicirate odmah nakon primitka DS2019 formulara, tijekom travnja i svibnja.

4. Što je DS2019?

DS2019 je dokument koji američka vlada izdaje studentima, a na osnovu kojeg se odobrava J1 viza za W&T program. Bez ovog dokumenta studenti ne mogu boraviti u SAD-u, ne mogu dobiti Social Security Number (neophodan za rad u Americi) niti podnijeti zahtjev za povrat poreza nakon programa.

5. Što je SEVIS?

SEVIS je informativni sustav američke vlade. U SEVISu  se nalaze informacije o svim sudionicima W&T programa koji se u nalaze u SAD-u tijekom ljeta. Svaki sudionik je u obvezi registrirati se na SEVIS najkasnije 5 dana nakon ulaska u SAD. U slučaju neispunjenja obaveza, sudioniku programa se ukida viza i mora napustiti zemlju u najkraćem roku.

6. Što je dokument I94?

Dokument I94 služi za registraciju boravka u SAD i sadrži točne datume kada je student ušao i izašao iz zemlje. Prilikom ulaska u SAD, imigracijske vlasti unose podatke svakog sudionika programa u njihovu elektronsku bazu. Studenti imaju pristup toj bazi, i trebaju isprintati svoj I94 dokument. Bez tog dokumenta studenti ne mogu aplicirati za socijalni broj.

7. Što je Social Security Number (SSN)?

SSN je jedinstveni broj koji se dodjeljuje svim sudionicima programa, a bez kojeg nije moguće legalno raditi u SAD. Za SSN se aplicira samo jednom i jednom kad ga dobijete, vrijedi za svaki radni boravak u SAD-u. Studenti apliciraju za SSN u najbližem nadležnom uredu u SAD-u.

8. Tko je Sponzor?

Sponzor je agencija koja ima licencu od strane američke vlade, a studentima izdaje najbitniji dokument za viziranje – DS2019. Svaki poslodavac s kojim agencija surađuje mora biti odobren od strane Sponzora. I najbitnije, Sponzor je na raspolaganju studentima za moguće probleme  tijekom boravka u SAD-u. Monthly check-in je obavezan sa svakim Sponzorom.

9. Što je Monthly check-in sa Sponzorom?

Monthly check-in podrazumijeva kontakt sa Sponzorom na mjesečnom nivou, i razlikuje se ovisno o sponzoru. Neki Sponzori traže samo kratak e-mail kao potvrdu da nema nikakvih problema vezano za program. Budući da je Work&Travel osmišljen kao program kulturne razmjene, neki sponzori zahtijevaju dokaz o obavljenoj kulturnoj aktivnosti svakog mjeseca. Tu se podrazumijevaju posjete gradovima, muzejima, koncertima, kinima, sudjelovanja u različitim društvenim aktivnostima, druženja s američkim državljanima i slično. Ako student ne ispuni svoju obvezu, Sponzor ima pravo na ukidanje vize.

10. Mogu li studenti napustiti posao koji im je Sponzor osigurao?

U slučaju napuštanja posla dodijeljenog posredstvom Sponzora, studentu se ukida viza, a samim time i mogućnost daljnjeg sudjelovanja na programu. U tom slučaju, student mora u danom roku napustiti SAD (najčešće 10 dana).

11. Mogu li studenti raditi više od jednog posla?

Mogu. Putem J1 vize studentima je omogućeno da rade više poslova tijekom boravka u SAD-u. Važno je da svaki dodatni posao bude prijavljen i odobren od strane Sponzora.

12. Mogu li studenti raditi i 4. mjesec boravka u SAD-u?

Studenti iz Hrvatske s programa se moraju vratiti najkasnije do 10.10. prema pravilima američke ambasade u Zagrebu. Prvi mogući radni dan je 10.6., a zadnji radni dan student sam bira u dogovoru s poslodavcem. Ako student žel putovati 30 dana, njegov zadnji radni dan mora biti najkasnije 10.9. Ako student ne želi putovati, može raditi do 9.10.

13. Imaju li studenti osiguran smještaj?

Da. U rijetkim slučajevima kada poslodavac ne osigurava smještaj, agencija pomaže studentima pri pronalaženju istog. Cijena smještaja ovisi o lokaciji, a kreće se od 100 do 135 dolara na tjednoj bazi. Neki stanodavci inzistiraju na plaćanju depozita.

14. Mogu li studenti putovati izvan SAD-a tijekom grace perioda?

Ne. J1 viza koju studenti dobiju vrijedi kao jednokratna viza, odnosno jednom kada student napusti SAD, viza više nije važeća i student se više ne može vratiti u SAD pomoću te vize.

15. Koliko studenti zarade na W&T programu?

Zarada na programu ovisi o više faktora – radi li student jedan ili više poslova, koliko troši na svakodnevni život, nepredviđenim troškovima itd. Na svjetskom nivou, bruto zarada s jednim poslom kreće se između 6000 i 8000 dolara. Dosadašnje iskustvo govori kako studenti zarade dovoljno da pokriju troškove života tijekom boravka u SAD-u, vrate uložen novac, proputuju po SAD-u, a ostatak ostave za kupovinu ili vrate kući.

16. Mogu li se studenti prijaviti na program s prijateljima?

Da, ako studenti žele zajedno na program, bitno je da to naglase prilikom prijave.

17. Koliko puta studenti mogu sudjelovati na W&T programu?

Studenti mogu sudjelovati dok ispunjavaju uvjete, odnosno da upišu tekuću akademsku godinu i redovno polažu ispite.

18. U kojem periodu se može sudjelovati na W&T programu?

Sudjelovati se može u razdoblju od 10.6. do 10.10. Odnosno, prvi radni dan može biti 10.6., a sukladno obvezama na fakultetu student se može vratiti i prije 10.10. Taj datum je krajnji rok kada se student mora vratiti u svoju državu sukladno propisima Ambasade.

19. Mogu li brucoši sudjelovati na programu?

Mogu, jedini je uvjet očišćen prvi semestar prije viziranja.

20. Do kada traje prijavljivanje na program?

Prijaviti se može dok ima radnih ponuda, a praksa je pokazala kako prijave otprilike traju do ožujka.

21. Kako funkcionira Self Program?

Self Program u ponudi je isključivo za povratnike koji se vraćaju kod istog poslodavca. U tom slučaju studenti sami traže posao i smještaj, a agencija je posrednik u pronalasku Sponzora.

Ako niste pronašli ono što Vas zanima, , slobodno nam se javite mailom emma@experience.edu.rs  ili nam se javite putem obrasca